motivations tal från Olga!

Läs det här. 
Från Olga för längesen 

Det är inte alltid lätt att förändra sina tränings och kostvanor, men här kommer lite hjälp!
Steg 1: så spännande!
Vi människor är roliga, vi är mer entusiastiska över ett kost och träningsupplägg än att faktiskt följa själva upplägget.
Vi blir glada i väntan på att starta en ny plan, att den kommer ÄNTLIGEN lösa alla våra kost och träningsproblem. Vi berättar för alla vad vi ska göra, skriver ut måltiderna och träningsupplägget , köper mat, gör oss redo för att börja få resultat.
Åtgärd:
Spänning är bättre än ingen spänning alls, men det vi ska försöka förstå i denna fas är att vi ofta lägger vår egen framgång i någon annans händer. Genom att vi förlitar oss på själva "planen" snarare än vår egen förmåga att faktiskt följa planen. Kan det hända? Big time! Det funkar t ex för kortvariga satsningar . Men om du vill bli framgångsrik på lång sikt, börja att "äga" processen nu, dvs gör jobbet själv.
Steg 2: granskning
De första 2-4 veckorna av en ny plan innebär mycket nytt för oss – ny mat, nytt schema, nya övningar, nya pass, ny mängd mental energi som behövs för att uppfylla kraven. Vi har tagit vad vi brukade göra och dumpat det för någuot helt nytt. Spänningen är oftast ganska stark här eftersom de flesta kommer att tappa 2-5 kg under de första 1-2 veckorna genom att tappa en del vatten och den sortens snabba resultat motiverar oss att fortsätta.
Åtgärd:
I denna fas är det viktigt att inse att följa schemat kan vara bra för de första 2-4 veckorna eftersom du är motiverad, men så småningom har dina gamla vanor en tendens att krypa tillbaka in om du inte medveten väljer att ta ansvar. Förbered dig mentalt för det och undersök alla de nya åtgärder du tar och vilka du skulle kunna fortsätta med på lång sikt och vilka som kommer att behöva justeras. Ju mer realistisk och ärlig du är mot dig själv, desto bättre kommer du att lyckas.
Steg 3: kampen
På Body for Life-tiden lärde jag mig en sak: det börjar bli tufft att fortsätta kring v 6 av programmet. The honeymoon is over, nu ska man jobba aktivt , inte bara bäras fram av ren eufori. Man vill se resultaten lika snabbt som tidigare (väldigt mänskligt!) och vill ge upp. Hälp, detta funkar inte- inte den här metoden heller! Denna punkt är den mest kritiska för din framgång långsiktigt. Vad du gör här avgör din förmåga att gå framåt eller misslyckas igen.
Åtgärd:
Du måste göra det klart för dig: detta kommer att hända. Det är steg 1. Om du vill att det ska fungera så är det du som måste göra jobbet. Du måste jobba arslet av dig och räkna ut: vad fungerar för mig? Vad inte? Vad kan jag göra på lång sikt? Vad är ohållbart? Hur kan jag göra mina nya vanor samarbeta med mina gamla vanor?
Ett exempel kan vara morgonträning. Du kan vara motiverad av att träna på morgonen för de första veckorna (som scheamt säger) men du är inte en morgonmänniska så efter ett tag, dina gamla vanor (stanna uppe för sent, jobbigt att vakna på morgonen) kan börja komma tillbaka.
Jag dömer ingen, absolut inte- detta är bara ett exempel på mångas verklighet och vanornas kraft över oss. De äger oss. I det här steget är det viktigt att ta itu med våra vanor. Hur kan gamla vanor ersättas med nya? Komma upp tidigt är kanske ingen lösning, utan ge dig själv tid att träna efter jobbet istället. Men sedan gör vad du behöver göra för att se till att du inte hoppa av. Planera din dag, balansera din energi, boka träningstiden som du inte får missa. Denna fas handlar om åtgärder och hitta genvägar. Att genomföra det kan fungera för dig långsiktigt. Var metodisk och systematisk. Det är också nu du måste ge upp tanken på att behöva vara perfekt. Ge upp allt-eller-inget - tänkesättet och ge dig själv tillåtelse att kämpa igenom de tuffa delarna. Bara gör ditt bästa! Den tuffaste stunderna är också dem som ger förändring.
Steg 4: ta ansvar!
Denna fas inträffar efter ca 8-12 veckor .Vi har tagit ansvar för processen, tagit reda på vad verkar fungera för oss, övergav vissa bitar och går framåt, även om det är i en långsammare takt. Vi kämpar genom våra nya vanor. Att inte få det rätt varje gång, men ge oss tillåtelse att göra vårt bästa och vara medveten om de strider som uppstår.
Åtgärd:
Detta är också en mycket viktig tid när det gäller långsiktig framgång eftersom vi fortfarande riskerar att gå tillbaka till våra gamla vanor. Vid denna punkt behöver vi utanför – motivation som håller oss igång. Nu är det viktigt att hitta några personer som befinner sig i samma sits som du.
Steg 5: äga!
Du har nu gått förbi de svåra delarna och vet att hur bra du lyckas beror bara på dig själv. Att vara konsekvent är det viktigaste och även om du inte kan få det rätt varje gång, så du gör det i 90% av tiden och kan börja kalla det "livsstil". Saker som brukade vara svåra börjar bli lättare, gamla vanorna ersätts med nya. Denna del kan vara hur lång som helst, om du fortsätter att ta en dag i taget, ett pass i taget.
Åtgärd:
Målet i denna fas är måttlighet. För att åstadkomma detta och göra detta till en livsstil måste du ställa in ritualer och vanor som du kan göra på lång sikt. Ju mer du gör dem, desto lättare blir det att fortsätta att göra dem. När du kommit ur fas: bara hoppa tillbaka där du var. Kalla inte dig själv looser.
Action är den snabbaste vägen tillbaka till resultat!
Olga


Förra veckan var lite för bra..

..för att vara sann. Blivit sjuk i halsen.  Det kommer från ett uttryck ett barn sa en gång, “Jag är lite sjuk i halsen".

Tog mig till jobbet utan energi. Tog temp kring lunch, 36.1 höjdes under dagen till den typiska febersiffran.  
Åkte hem kring två, kryp ner i soffan med mellanmål & en romantisk film. 

Förra veckan så hittade till löpningen igen & lyckades styrketräna några gånger trots besök (av en dammsugarförsäljare) samt ett intressant kvällsmöte på Pedagogernas Hus här i Linköping. Veckorna innan har också varit bra, med bra fördelning mellan styrka-& konditionsträning. 

En träningsträff i onsdags innehållandes marklyft samt lite andra ryggövningar, det blev inga personbästa direkt men mycket skratt. Det var Daniel från en peppande grupp på Facebook, en nykomling i gruppen, Andreas som tränade tillsammans med mig. Några videoklipp, skratt & testning av benmaskiner senare så gjorde vi oss i ordning för att äta på Bishops Arms. Springer på en vän från Norge-tiden, vi har inte träffat varandra på drygt 1o år. 
Ben passet på Torsdagen blev riktigt bra, det flöt på bra & jag hann verkligen med det jag hade planerat. På fredagen hade jag ett skönt pass på morgonen. Crosstrainer i 3o min, frukost och 3o min styrketräning ben.
Men det blev också mitt sista pass på ett tag. Det visste jag ju självklart inte då.
 
med facit i handen, går det för bra med hälsan så tränar jag så pass mycket & återhämtningen blir lidande. Dricker inte tillräckligt med vatten, sover bättre nu men rutinen kring sömnen är inte så bra. Äter dåligt. 
Men har aldrig börjar träna utan att jag har känt mig helt redo, i alla fall inte den senaste tiden. Och det har ju hänt att man försökt träna lite lugnt för att undvika att något bryter ut. Som i lördags så hade jag nog kanske värderat att gå och träna. trots detta så blev jag allt mera hängig på måndagen, trots all vila under helgen.
 
Jag har under förmiddagen rensat bort lite kategorier & ska  längre fram ta bort ett gäng värdelösa texter jag i dagsläget inte förstår vad jag menat. Fröken skriva otydligt & luddigt. Det kommer jag kanske ha tid att pyssla med om jag ska försöka leva lite stillsamt liv i en tid. 
 försökte förra veckan planera livet lite. Men skrev aldrig in sjuk. 

Ljuvligt god kladdkaka

 
Kommer ni ihåg att jag sökte efter goda med nyttiga bakrecept.
Då var det kommande kanelbullens dag, men det blev ingen bakning just den helgen. Men nu i helgen ordnade jag en god kladdkaka. För att jag väntade gäster.
 
2 dl (80g) mandelmjöl
3 msk (15 g) fettreducerad riven kokos (eller vanlig riven kokos...jag hade ingen hemma)
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja
1 msk honung
3 hela ägg
8-9 dadlar (ca 105g)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (18 cm diameter) med kokosolja och täck den med riven kokos.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop dadlar och honung till en slät smet i en matberedare. Tillsätt ägg och mixa igen.
4. Smält kokosoljan, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten och till sist kokosoljan. Blanda väl och häll sedan i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den fån ugnen. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakan i kylen i minst en timme. Ta ut och servera med vispad grädde, kokosgrädde, kvarg eller glass samt färska bär.
 
 receptet taget från Tasty Health 
Följer hennes instagram och lite glimtar i bloggen.

Min höstgryta

2 gula lökar 
1 kg grytbitar nötkött 
Smör 
Två tärningar ekologisk buljong.
3-4 st Vitlöksklyftor 
2-3 st. Lagerblad 
Några enbär 
svart pepparkorn 
Torkade örter
4 morötter  
Kantareller 
Trattkantareller 
1 msk svartvinbärsgelé 

Bryn köttet i smör. Låt bitarna få lite färg, salta & peppra med pepparmix. 
Koka upp vatten i grytan med två buljongtärningar & Örtsalt 
Haka lök och vitlök, bland ner i grytan. I med köttet i grytan. 
Lagerblad la jag i en tesil tillsammans med enbär & pepparkornen.. 
Koka köttet i flera timmar, det går väl inte koka för länge. Mot slutet av koktiden så la jag ner
svampen och gelen i grytan.  
Krydda mera efter din smak.
 
I skrivandes stund så är alla mina fem matlådor slut. Det blev en rejäl laddning som räckte länge.
Dock så tog jag ingen bra bild på maten, som blev söndagsmiddagen den dagen.
 

status sjuk i halsen

Då var jag där igen, jag hann inte mer än köpa ingefära & citron för än jag fick något i halsen igen. Hostan är tillbaka & jag känner mig nedsatt. 
Sitter på rasten, ett försök att känna mig piggare & kryare. Andas tungt & är så nära att somna. Kroppstemperaturen ligger på 36.1 hihi, inte så hot idag. 
 
Ätit nyttig(are) kladdkaka I sängen & tagit det extremt lugnt i helgen. 
Lite städning & socialt liv bara. Det var med försiktighet jag tillbringade helgen just för att inte åka på en förkylning. För hade något på känn i kroppen på lördag morgonen.
 
fredagens middag bjöd Linda på hemma hos sig.
Det var pasta med kycklingsås med soltorkade tomater & spenat.
Efterrätt smördegsvåfflor, bär & smetana.

fredagsfys

Upp och i väg tidigt på morgonen. Det har varit en morgonsyssla ett tag. Inte varje morgon men några gånger i veckan i några veckor. Har dock kommit till insikt att även om att mitt schema i perfekt för träning på morgonen så kommer jag inte försöka träna mot alla odds.
Igår föll det ganska naturligt eftersom jag hade sovmorgon. 
 
3o min crosstrainer 
3o min armar, biceps & triceps. 
Lite trött i benen efter det lyckade passet i torsdags. Men annars ingen träningsvärk eller andra hinder. Åt frukost på gymmet sedan var det sen arbetsdag som stod på schemat. 
Tycker att jag ser utveckling på armarna under korttid. Sedan jag la ribban lite lite högre. 
 

en bra helg!

Lördagen bestod av träning, en stund på gymmet efter en längre promenad. 
På gymmet körde jag rumpa & mage. Automatiskt blir det ju även ben som jag även hade på mitt senaste pass i torsdags med fortsättning på fredag morgon. 
Benen tröttnar snart om de två inte får vila. 
Trots fokus på rumpa & mage så sitter träningsvärken kring skulderbladen. Gjorde några spontana chins + att en kille på gymmet visade mig en magkrossare som man hänger sig i vid chins. 
 
På kvällen 5 km löpning 26.49 
I morse blev det löpning i 5 km, 26.45
Det kändes mer trötthet i kroppen & så var jag jättekall. Fick väl upp farten vid 2 km..
Sen kom jag hem för att baka & har summerat denna söndag som en bra dag & helgen har gått i hälsanstecken.
 
Nu skönhetssömn 
Godnatt 
 
 

nyttiga recept på bakning.

Ge mig era bästa Bakrecept a la nyttigare. Kanelbullensdag i morgon & äppeltider går inte hand i hand med hälsotänket & ens mål. Men jag vet ju att det finns fanatiskt goda recept.
Men jag är en lat bagare. Glömmer jag inte bort att handla ingredienserna så glömmer jag bort att baka med de inhandlade.  

Jag vill också hitta goda recept på matbröd, även där hälsotänket. Inte för mycket snabba kolhydrater & det får gärna vara enkelt. 
Vill testa kvargbullar, gärna till söndagsfrukost. 
Så där med vill jag säga, Ja tack till hälsorecept! 

RSS 2.0