Ett bättre immunförsvar

Nu har jag varit hemma i sjukfrånvaro i tre dagar & har bestämt att jag måste börja stärka mitt immunförsvar! Och i hösttider som det är så är det viktgt för oss alla! Därför googlade jag fram fakta:


Ett bättre immunförsvar med enkla åtgärder

 Under hösten går det många infektioner och ibland kan det verka som att immunförsvaret har givit upp. Men motion, en bra kost och de rätta örterna kan få fart på immunförsvaret igen.

Dålig kost, brist på motion, stress, sjukdomar, genetiska förutsättningar och mycket annat kan påverka vårt immunförsvar negativt. Resultatet kan bli att man drabbas av återkommande infektioner och ibland kanske aldrig känner sig riktigt frisk någonsin. Med nya vanorn kan vi förbättra vårt skydd mot sjukdomsalstrarna.

Om du har ett bra immunförsvar och tillfälligt vill stärka kroppens försvar eller lindra en förkylning är en bra artikel att börja läsa Motverka förkylning kraftfullt. Den här artikeln lägger ett större fokus på livsstilsförändringar och på örter som långsiktigt stärker immunförsvaret.

Relaterat

Stress skadar immunförsvaret

Under stress producerar kroppen stresshormonerna adrenalin och kortison. Båda dessa kan störa immunförsvaret under långvariga stressperioder.

Är detta fallet gäller det att lära sig att slappna av. Yoga och olika typer av avslappningsteknik kan hjälpa till. Ett lätt lugnande kvällste kan stödja sömnen och återhämtningen.

Solljus och sömn stödjer kroppens försvar

Under hösten får vi mindre ljus än vad vi vant oss vid under sommaren. Det kan göra oss nedstämda och lättare stressade, vilket försämrar vårt immunförsvar.

Genom att vara ute mycket och ta vara på den sol som ändå finns minskar problemet.

En god sömn är en viktig förutsättning för ett väl fungerande immunförsvar. Störd sömn inverkar negativt på immunförsvaret på flera sätt och bl.a. genom att produktionen av det immunstoppande kortisonet ökar.

Försök se till att du får den sömn som din kropp verkligen behov.

Undersök ditt immunförsvar

Upptill 100 000 svenskar lider av immunbristsjukdomar. Vanligast är för låga nivåer av gammaglobulin A som finns på slemhinnorna samt gammaglobulin G som finns i blodet.

Din läkare kan testa om du lider brist på gammaglobulin och behandla dig med tillskott.

Motionera igång immunförsvaret

All motion som inte går till överdrift är bra för immunförsvaret. Både löpning och promenader stärker vårt försvar mot sjukdomar.

Övervikt kan påverka immunförsvaret negativt. Är du överviktig är det därför viktigt att gå ner i vikt. Lugn och försiktig viktnedgång där man under en längre tid skaffar sig vanor som kan bevaras livet ut är denna rätta vägen.

Förklarat

Rätt kost för immunförsvaret

Om du har ätit en dålig kost en lite längre tid kan det störa immunförsvaret. Medan du ställer om kosten kan ett kosttillskott med extra vitaminer och mineraler vara bra.

Antioxidanter i kosten kompletterar kroppens egna antioxidanter och ger ett starkare försvar. Frukt, bär och grönsaker liksom grönt te och rooibos innehåller rikligt med antioxidanter.

Det finns ett bra stöd för att C-vitamin och zink kan stödja immunförsvaret. Satsa på att äta en välsammansatt kost och om du har ätligt dåligt en period överväg att äta ett kosttillskott.

Probiotika är nyttiga bakterier som lever i symbios med oss. Studier har visat att de stimulerar immunförsvaret och direkt motverkar fientliga organismer.

Probiotika finns naturligt i syrade grönsaker och probiotiska mejeriprodukter. De finns även som kosttillskott.

Ytterligare ett bra livsmedel är ägg som visat sig innehålla antikroppar från hönan. Dessa motverkar både virus och bakterier.

Medan probiotika, frukt, grönsaker och annat nyttigt stödjer immunförsvaret kan för mycket socker störa dess funktion. Undvik därför sötade produkter. Alkohol och tobak kan också störa immunförsvaret genom att de stimulerar kroppens stresshormoner.

Vitlök stärker kroppens försvarsmekanismer

Vitlök stärker kroppens försvar på flera sätt. Den innehåller prebiotiska ämnen som stimulerar tillväxten av de nyttiga probiotiska bakterierna i matsmältningen. Den anses även stimulera immunförsvaret via andra mekanismer.

Vitlök motverkar dessutom direkt tillväxten av bakterier och svampar. Dessutom är den rik på viktiga spårämnen som stödjer immunförsvaret samt antioxidanter.

 Olivblad kan verka immunstimulerande och motverka virus.

Kamomillte stimulerar immunförsvaret

Kamomillte har visat sig kunna förebygga och lindra förkylning och har lätt immunstärkande egenskaper. Kamomill är även svagt antibakteriellt.

Genom att kamomillte är lite lugnande passar det bättre att dricka på kvällen. Den svaga lugnande effekten kan också tillfälligt lindra stress.


Fler immunstimulerande plantor

Bland de immunstimulerande plantorna finns bl.a. aloe vera, ginseng, ling-zhi, kamomill, huang qi, kryddnejlika, lakris, olivblad och röd solhatt. Flera av dessa kombineras normalt med varandra för att kunna ge en god verkan.

Aloe vera och kamomill tillsammans med vitlök och den övriga kosten kan man fortsätta med längre. Övriga örter äter man under en begränsad tid och avslutar bit för bit.

Färdigt örtte med flera örter för immunförsvaret och jos av aloe vera finns att köpa i hälsokosthandeln. Ling-zhi kan finnas i hälsokostbutiken eller i din kinesiska butik. Kamomill säljs lite överalltDålig kost, stress, dålig sömn och motion. Alla de delarna stämmar ganska bra in på mig, & självklart vet jag att det påverkar mitt immunförsvar! Därför ska det bli mycket intressant att titta närmare på länkarna en annan dag!
Jag känner mig ofta lite låg, trött & blir lätt trött. Vänner kan undra hur jag kan vara trött, ja, inte vet jag?

Jag tror att min sömn kommer att förbättras när träningen kommer igång på allvar, Först förkyld, sedan skada & nu förkyld igen. Min tränings vän kämpar på väldigt bra.
Jag tror också när träningen börjar ge resultat och att man har fasta träningstider kommer det bli en bättre & hälsosammare kost!

Kosttillskott har jag även tänkt på ett antal gånger. Just järnbrist tror jag själv att jag har haft, eller har!
Kände mig "svag" under några dagar för ett par veckor sedan & åt därför intevsivt leverpastej! Fungerade! det var bara en liten skämtsam parantec.
C-vitamin i form av frukt måste jag bli bättre på. Är bra på att köpa men sämre att äta upp!
Vitlök har jag alltid trott på, min hemmakur när jag var liten var vitlök i apelsin juice.

Hälsoteer är gott, men det får jag i mig i bland! Slarvmaja...
Jag ska bli bättre på att ta hand om mig själv!
Nu ska jag gå en försiktigt & lugn promenad till affären har ju suttit inne sedan i söndags!
Imorgon ska jag vara tillbaka på arbetet är det tänkt!

Ha en bra dag

Morgonharmoni

Torsdagsmorgon! Jag kliver upp, är inte helt utvilad men mår ganska bra (om man glömmer bort det onda benet)! Gör mig i ordning inför arbetet för att sedan äta frukost!
Frukosten är nyttig & jag ger mig chans att njuta! jag brukar inte vara sen med frukost på morgonen. Men jag förstör den med att sitta vid datorn. Vilket gör en männsiska som jag stressad: Det var nästan med ett lyckorus jag gick ner till resecentrum för att åka tåget till arbetet! Jag mådde så bra invändigt mig själv!

Kvällsharmoni kände jag av i kväll, denna fredag!
Jag lagande en singelmiddag, öppnade en flaska vin & såg på Greýs anatomy- avsnitt!
Det blev en lyckad ensam kväll, även om det ibland kan kännas tomt!

Denna vecka har lång i från varit harmoniskt, men lite på god väg!

godnatt

Ett blått märke

Skadade mig på Tisdagens tränings pass! Det var mitt under stripaerobicpasset som jag tjongar in i en stol med knät, eller snarare benet! Nu har jag ett blåmärke som gör skapligt ont, så nu är det träningpaus- INGEN!

Har varit lite höstdown i några dagar! vill bli av med det nu på en gång!


Nagelbandsolja

Mina naglar är inte vackra längre. Det är höst nu & det brukar göra mina händer torra & frasiga. Mina nagelband är väldigt förstörda & naglarna går av. Min vän Meryem rekomenderade Sally Hansen Cuticle+nail oil, så det handlade jag på Kicks för 100.- Det luktar underbart av lavendel & känns mycket lätt! När jag räddat nagelbanden tänkte låta de växa & bli starka med lite hjälp! Vill kunna vårda mina naglar själv, utan att behöva gå till en nagelverkstad!

Vacker flaska

Rött blåbärste

Jag gillar Friggs hälsoteer. Kvällsro, ingefära & citron, & den senaste som jag köpt hem är det röda blåbärsteet.
Det lukter ljuvligt men är för varmt för att ens smutta på! Det innehåller Rooibos (Rött te) som har Antioxidanter* och är smaksatt med blåbär & vanilj.
Text från förpackning "Ger en naturfräsch känsla som stannar kvar länge i både kropp och själ"

Det var väldigt gott!


Antioxidanter

Alla celler har ett försvar mot fria radikaler och oxidation. Försvaret består av olika ämnen som med ett gemensamt namn kallas för antioxidanter. Hit hör bland annat vissa vitaminer och kroppsegna enzymer. Av vitaminerna är det framför allt E-vitamin, C-vitamin och betakaroten som fungerar som antioxidanter. Enzymer är ämnen som reglerar de kemiska reaktionerna i cellerna, och många enzymer har mineraler som en nödvändig beståndsdel. Mineraler som ingår i antioxidativa enzymer är t ex selen, zink, koppar, betakaroten och mangan. Till det antioxidativa skyddet hör även coenzym Q (Q10), ett fettlösligt ämne som finns i kroppens alla celler, men även i kosten. Frukt, bär och grönsaker är de livsmedel som innehåller mest antioxidanter.

Text taget från http://www.friggs.se/

Inköp till träning

I veckan när jag var & tränade insåg jag att vattenflaskan jag en gång hade har Fredrik tagit över! Så jag köpte en ny på plats! Har också tänkt att köpa träningstopp/ BH vilket tidigare varit svårt! Tog mig en titt in på stadium i går & hittade sporttoppar på utförsäljning! Det kändes mycket bra, kanske ska köpa en vit också ändå!?Topp stadium 149.- & vattenflaska studiofitness 49.-

Pirr Pirr

känns så bra i kroppen! Jag börjar gå ner i vikt igen efter att ha stått stilla i månader... det känns som om jag tuggat i mig lyckopiller!

Nu står det 61,7 på vågen, det har stått 61,3 denna veckan men det är inte mycket att lägga energi på!
Jag tränade i tisdags & fick lite träningsvärk, så jag blev inte handikappad i alla fall! Nästa vecka kör vi igen, det ska bli så roligt verkligen komma iform!

Hela jag känns bra, åh det tänker jag fortsätta med! Det känns fint att vara själv men ändå veta att man har vänner. Jag njuter av att vara ensammen även om jag tycker närkontakt är viktigt! Jag mår bra med mig själv, jag känner mig ganska lycklig! Om jag bara kan prioritera! I helgen ska jag ta hand om min vän & mig själv! Då kommer jag må gott...

Stripaerobics

Nu känner jag mig igång med träningen, det känns skönt i kroppen när jag gjort mitt första grupppass som var Stripaerobics, en liten enkel förklarning får ni här!

citat från studiofitness hemsida:
"En dansträning utöver det vanliga. Ett otroligt roligt sätt att komma i form på, dessutom känner man sig lite sexigare när man lärt in sig alla moves"

Det var ett roligt pass, utöver det vanliga! Inte för att jag är särskilt van att träna överhuvudetaget.. Vi använde oss av stolar  hela tiden & vi slapp ålandet som jag var rädd för! Jag kan tänka mig att jag kan koncentrara mig på det sexiga i när jag är mer säker på helheten i passet ;)
Min koordination behöver tränas upp, men å andra sidan var det första gången & jag har aldrig någonsin påstått att jag haft duktig sedan tidigare. Men lite pinsamt är det, men som Krizza påstår: "Du kommer in i det!"
Åh jag tror henne!

Tillbaka hemma åt jag en tallrik med yoghurt, müsli, (omega)smörgås med skinka & banan!
Kommer sova sött i natt....

Nu återstår det att se hur jag mår i morgon!

Jag & katten Gustav

Vi hatar måndagar, & vi gillar lasagne! Eller?

Min måndag är lite smått tröttsam, jobbar 8- 17.30, kom hem efter att ha handlat middag 18.50
Lagar snabbmat, steker bacon, kokar fullkornspasta & blandar med pesto med chili, tomat & avokado till.Mer om kvällen Sätter mig & gör lite ärenden på datorn blir kvar vid datorn allt för många timmar!
Jag blev underprioriterad! Mitt hem som var fint i lördags blir underprioriterad! Vad gör jag för fel? jo jag vet...

Idag ska jag träna är det tänkt, men den ganska genom trötta susanne har ingen lust alls i skrivandes stund!
Men när ska jag annars komma i gång, jag kan inte skulla på förkylning längre. Så nu har jag skrivit om det här, kanske det ger effekt, haha

RSS 2.0