Hemgjord GI-pizza
Tomatsås till GI-pizza:
1 pkt krossade tomater
msk tomatpuré
1 msk vinäger
1 tsk socker
1 krm malen svartpeppar
3 krm salt
1 vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
1 krm torkad basilika
1 krm torkad oregano
1 krm torkad rosmarin
Pizzadeg med dinkelmjöl till gi pizza:
3 dl vatten
0,5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
Pizzafyllning till gi-pizza:
ca 4 dl grovt riven ost. Blanda gärna mozzarella, en stor del pizzaost eller ost lik emmentahler, samt lite riven parmesan.
10 soltorkade tomater i olja
4 msk pinjenötter
ca 150 g lufttorkad skinka, 3-4 skivor per portion
0,5 pkt rucola
Gör först pizzadegen: Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
Blanda ner mjölet och salt, lite i taget och rör om till en deg.
Knåda degen och tillsätt mjöl tills den precis släpper från kanten. 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
Tillsätt eventuellt lite mer mjöl efter hand. Låt pizzadegen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Gör under tiden tomatsåsen till pizzan. Laga tomatsåsen till pizzan. Pressa vitlöken i en kastrull och blanda ner krossad tomat, tomatpure, caynnepeppar, vinäger, salt, socker och kryddor. Koka ihop och låt småputtra.
Värm ugnen till max värme. Sätt in de ugnsbleck, långpannor eller ugnsformar du ska baka pizzan på så att de är varma när du sen lägger på pizzadegen.
Riv osten och hacka soltorkade tomat i strimlor.
Dags att baka ut gi-pizzdegen: knåda pizzadegen något. Gör du runda pizzor så dela degen i fyra delar och knåda ut runda pizzor - använd ev. kavel. Ta ut den bakplåt eller långpanna du ska baka på och pensla med olivolja. Lägg i pizzan. Du kan baka i omgångar om du ej har plats. Bakar du en stor pizza i en långpanna så kavlar du ut hela degen i en rektangel i storlek som långpannan eller så formar du en rektangel för hand och trycker, drar ut den i långpannan. Pensla långpannan med lite olivolja först.
Fördela tomatsås på pizzadegen och fördela osten samt soltorkade tomater.
Grädda pizzan i ca 10 minuter. Bakar du flera pizzor över varandra så byt plats på dem om du har en ugn med grillelement (annars blir den övre pizzan bakt för snabbt ovanifrån). Varmluftsugn däremot fungerar däremot snabbt och jämt i hela ugnen.
Ta ut pizzan och fördela skinka, pinjenötter och rucolla över pizzan och njut. Eventuellt strör du lite torkad oregano över också.
God & nyttig pizza, skjuss in i ugnen!!
Kan erkänna att receptet är taget från receptfavoriter.
Mina pizzapålägg: strimlad skinka, mozzarella, färska tomater & svamp & ruccola
Yumyum