Lasagne med GI-tänk
16 lasagneplattor av fullkornspasta
500 g keso
2 dl riven parmesanost
1 dl grädde
500 g nötfärs
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
salt
malen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
Färdig på 1,45
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka löken. Skala och tärna moroten fint. Skala rotsellerin och riv den grovt.
Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.
Lägg färs, lök, morot och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna.
Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.
Grädda i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen
Om du vill vara GI-strikt, byt ut pastan mot skivor av zucchini som du låter ”vattna ur” med hjälp av salt och hushållspapper.
Den blev hur god som helst. Kul att prova nya recept!