Recept Spa-kväll

Risottobollar (10 personer)

4 dl vatten
½ grönsaksbuljong
1½ gul lök
30 g smör
0.250 kg arborioris
2 dl torrt vitt vin
salt
svartpeppar
50 g marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika

gör så här:
1. koka upp vatten och buljongtärningen och håll det varmt. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stor gryta.
2. Rör ned ris , vin och strax därpå grönsaksbuljongen. Koka på svag värme utan lock. Rör då och då (det bräns lätt vid) Tillsätt mer vatten om så behövs, koka sakta under passning totalt drygt 30 minuter, tills all buljong kokat in och riset är genomkokt. Smaka av med salt och peppar.
3. Finhacka tomater och basilika, utom lite som sparas till garnering. Rör ner detta i den svalnande risotton.
4. Låt risotton kallna helt, helst tills nästa dag. Forma köttbullsstora bollar, lägg dom i en skål och förvara i kyl till strax före serveringen.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper och värm mitt i ugnen i ca 10 minuter. Garnera med den sparande basilikan och servera på buffébordet.

Fyllda Champinjoner

2 stora champinjoner per person
Hemmagjord köttfärssås
Bacon

Ta champinjonerna & bryt bort skaftet i mitten, fyll den med din köttfärssås
Lägg sedan en halv baconskiva över, in i ugnen på 200 grader tills baconskivan är färdig.

Kinesisk omelett (4 personer)
8 ägg
225 g kokt kyckling, strimmlad
12 råa tigerräkor, skalade och med den mörka tarmen borttagen.
2 msk hackad färsk gräslök
2 tsk vit soja
en skvätt chilisås
2 msk vegetabilisk olja


1. Vispa upp äggen lätt i en stor skål. Tillsätt strimmlat kycklingkött och tiggerräkorna och blanda allt väl.
2. Rör ned hackad gräslök, vit soja och chilisås och rör om tills alla ingredienser är väl blandade
3. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad stekpanna på medelgod värme. Häll äggblandningen och luta stekpannan så att blandningen blir jämnt fördelad.
4. Stek omeletten på medelgod värme och rör försiktigt i den med en gaffel tills ytan stelnat och undersidan fått en gyllenbrun färg.
5. När omeletten stannat, låt den glida ur stekpannan med hjälp av stekspade. Skät omeletten i fyrkanter eller skivor och servera genast.

Skaldjurspasta med vitlök (4 personer)

tillagningstid ca 30 minuter

2 vitlöksklyfter
1 dl olivolja
400 g pasta, vit fiberpasta
600 g räkor med skal eller 250 g skalade räkor
12 kräftor eller kräftstjärtar
1 gul lök
3 paprikor i olika färger
pressad saft från ½ lime
salt
nymalen svartpeppar
1 knippe basilika

1. Skala vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan, lägg i klyftorna och låt dom puttra ca 10 minuter.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen
3. Skala räkor och kräftor. Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna
4. Tag upp vitlöken och fräs löken och paprikan i olja. Tillsätt räckor, kräftstjärtar och vitlöksklyftor.
5. Blanda ned pastan i såsen. Tillsätt limesaften och smaka av med salt oc peppar. Garnera med hela basilikablad.

Efterrätten:

Jordgubbar med gräddyoghurt (4 portioner)

½-1 liter jordgubbar
1,5 dl vispgrädde
2 limefrukter
1 dl matlagningsyoghurt
2 tsk fruktsocker

Rensa jordgubbarna och skiva dem tunt.
Vispa grädden hårt. Riv en lime och pressa ur saften. Rör ned skal och saft i yoghurten och tillsätt fruktsockret.
Vänd ned yoghurten i den vispade grädden.
Varva frukt och gräddyoghurten i glas och dekorera med limeskal och mynta eller citronmellis.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0