Krämig chokladtårta - en given succé!
Fredagsfika denna fredag blir en chokladtårta med Gi-tänk
10 portioner
250 gr 70%-ig choklad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 ½ tsk pulverkaffe
3 msk kakao
Till dekoration:
färska jordgubbar
Physalis
Kakao
Hacka chokladen, ta favoritsmaken med 70%
Koka upp 2 dl av vispgrädden, ta ifrån värmen.
Tillsätt chokladen i grädden, rör om tills den smält och krämen är blank och slät. Låt svalna till svagt ljummen temperatur.
Vispa samman resten av grädden och creme fraichen till lagom tjock konsistens, smeten ska nätt och jämnt droppa från vispen.
Krossa snabbkaffet till fint pulver. Sikta ner i chokladkrämen tillsammans med kakaopulver. Vänd ner i gräddsmeten under omrörning, rör till slät konsistens.
Klä en rund bakform, ca 23 cm, invändigt med plastfilm. Formen bör ha löstagbar botten.
Bre ut smeten i formen.
Täck tårtan med plastfilm och ställ i kylen minst 10 timmar.
Lossa tårtan från formen. Stjälp upp och ner på serveringsfat, lyft bort plastfilmen. Sikta över kakao eller dekorera med bär.