Ett bättre immunförsvar

Nu har jag varit hemma i sjukfrånvaro i tre dagar & har bestämt att jag måste börja stärka mitt immunförsvar! Och i hösttider som det är så är det viktgt för oss alla! Därför googlade jag fram fakta:


Ett bättre immunförsvar med enkla åtgärder

 Under hösten går det många infektioner och ibland kan det verka som att immunförsvaret har givit upp. Men motion, en bra kost och de rätta örterna kan få fart på immunförsvaret igen.

Dålig kost, brist på motion, stress, sjukdomar, genetiska förutsättningar och mycket annat kan påverka vårt immunförsvar negativt. Resultatet kan bli att man drabbas av återkommande infektioner och ibland kanske aldrig känner sig riktigt frisk någonsin. Med nya vanorn kan vi förbättra vårt skydd mot sjukdomsalstrarna.

Om du har ett bra immunförsvar och tillfälligt vill stärka kroppens försvar eller lindra en förkylning är en bra artikel att börja läsa Motverka förkylning kraftfullt. Den här artikeln lägger ett större fokus på livsstilsförändringar och på örter som långsiktigt stärker immunförsvaret.

Relaterat

Stress skadar immunförsvaret

Under stress producerar kroppen stresshormonerna adrenalin och kortison. Båda dessa kan störa immunförsvaret under långvariga stressperioder.

Är detta fallet gäller det att lära sig att slappna av. Yoga och olika typer av avslappningsteknik kan hjälpa till. Ett lätt lugnande kvällste kan stödja sömnen och återhämtningen.

Solljus och sömn stödjer kroppens försvar

Under hösten får vi mindre ljus än vad vi vant oss vid under sommaren. Det kan göra oss nedstämda och lättare stressade, vilket försämrar vårt immunförsvar.

Genom att vara ute mycket och ta vara på den sol som ändå finns minskar problemet.

En god sömn är en viktig förutsättning för ett väl fungerande immunförsvar. Störd sömn inverkar negativt på immunförsvaret på flera sätt och bl.a. genom att produktionen av det immunstoppande kortisonet ökar.

Försök se till att du får den sömn som din kropp verkligen behov.

Undersök ditt immunförsvar

Upptill 100 000 svenskar lider av immunbristsjukdomar. Vanligast är för låga nivåer av gammaglobulin A som finns på slemhinnorna samt gammaglobulin G som finns i blodet.

Din läkare kan testa om du lider brist på gammaglobulin och behandla dig med tillskott.

Motionera igång immunförsvaret

All motion som inte går till överdrift är bra för immunförsvaret. Både löpning och promenader stärker vårt försvar mot sjukdomar.

Övervikt kan påverka immunförsvaret negativt. Är du överviktig är det därför viktigt att gå ner i vikt. Lugn och försiktig viktnedgång där man under en längre tid skaffar sig vanor som kan bevaras livet ut är denna rätta vägen.

Förklarat

Rätt kost för immunförsvaret

Om du har ätit en dålig kost en lite längre tid kan det störa immunförsvaret. Medan du ställer om kosten kan ett kosttillskott med extra vitaminer och mineraler vara bra.

Antioxidanter i kosten kompletterar kroppens egna antioxidanter och ger ett starkare försvar. Frukt, bär och grönsaker liksom grönt te och rooibos innehåller rikligt med antioxidanter.

Det finns ett bra stöd för att C-vitamin och zink kan stödja immunförsvaret. Satsa på att äta en välsammansatt kost och om du har ätligt dåligt en period överväg att äta ett kosttillskott.

Probiotika är nyttiga bakterier som lever i symbios med oss. Studier har visat att de stimulerar immunförsvaret och direkt motverkar fientliga organismer.

Probiotika finns naturligt i syrade grönsaker och probiotiska mejeriprodukter. De finns även som kosttillskott.

Ytterligare ett bra livsmedel är ägg som visat sig innehålla antikroppar från hönan. Dessa motverkar både virus och bakterier.

Medan probiotika, frukt, grönsaker och annat nyttigt stödjer immunförsvaret kan för mycket socker störa dess funktion. Undvik därför sötade produkter. Alkohol och tobak kan också störa immunförsvaret genom att de stimulerar kroppens stresshormoner.

Vitlök stärker kroppens försvarsmekanismer

Vitlök stärker kroppens försvar på flera sätt. Den innehåller prebiotiska ämnen som stimulerar tillväxten av de nyttiga probiotiska bakterierna i matsmältningen. Den anses även stimulera immunförsvaret via andra mekanismer.

Vitlök motverkar dessutom direkt tillväxten av bakterier och svampar. Dessutom är den rik på viktiga spårämnen som stödjer immunförsvaret samt antioxidanter.

 Olivblad kan verka immunstimulerande och motverka virus.

Kamomillte stimulerar immunförsvaret

Kamomillte har visat sig kunna förebygga och lindra förkylning och har lätt immunstärkande egenskaper. Kamomill är även svagt antibakteriellt.

Genom att kamomillte är lite lugnande passar det bättre att dricka på kvällen. Den svaga lugnande effekten kan också tillfälligt lindra stress.


Fler immunstimulerande plantor

Bland de immunstimulerande plantorna finns bl.a. aloe vera, ginseng, ling-zhi, kamomill, huang qi, kryddnejlika, lakris, olivblad och röd solhatt. Flera av dessa kombineras normalt med varandra för att kunna ge en god verkan.

Aloe vera och kamomill tillsammans med vitlök och den övriga kosten kan man fortsätta med längre. Övriga örter äter man under en begränsad tid och avslutar bit för bit.

Färdigt örtte med flera örter för immunförsvaret och jos av aloe vera finns att köpa i hälsokosthandeln. Ling-zhi kan finnas i hälsokostbutiken eller i din kinesiska butik. Kamomill säljs lite överallt



Dålig kost, stress, dålig sömn och motion. Alla de delarna stämmar ganska bra in på mig, & självklart vet jag att det påverkar mitt immunförsvar! Därför ska det bli mycket intressant att titta närmare på länkarna en annan dag!
Jag känner mig ofta lite låg, trött & blir lätt trött. Vänner kan undra hur jag kan vara trött, ja, inte vet jag?

Jag tror att min sömn kommer att förbättras när träningen kommer igång på allvar, Först förkyld, sedan skada & nu förkyld igen. Min tränings vän kämpar på väldigt bra.
Jag tror också när träningen börjar ge resultat och att man har fasta träningstider kommer det bli en bättre & hälsosammare kost!

Kosttillskott har jag även tänkt på ett antal gånger. Just järnbrist tror jag själv att jag har haft, eller har!
Kände mig "svag" under några dagar för ett par veckor sedan & åt därför intevsivt leverpastej! Fungerade! det var bara en liten skämtsam parantec.
C-vitamin i form av frukt måste jag bli bättre på. Är bra på att köpa men sämre att äta upp!
Vitlök har jag alltid trott på, min hemmakur när jag var liten var vitlök i apelsin juice.

Hälsoteer är gott, men det får jag i mig i bland! Slarvmaja...
Jag ska bli bättre på att ta hand om mig själv!




Nu ska jag gå en försiktigt & lugn promenad till affären har ju suttit inne sedan i söndags!
Imorgon ska jag vara tillbaka på arbetet är det tänkt!

Ha en bra dag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0